Alkalmi munkavállalót megillető bérpótlék

Alkalmi munkavállalót megillető bérpótlék – Munkaügyi levelek alapján

Kérdés:
Alkalmi munkavállaló 18-06-ig 12 órát dolgozik. Kell-e neki 50% pótlékot fizetni, illetve 15% éjszakai pótlékot? És ha 06-18-ig dolgozik, 50% pótlék jár-e neki?

Válasz:

A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra, amelybe a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő tartama is beszámít [Mt. 99. § (2) bek., (5) bek. a) pont]. Ez a szabály irányadó az alkalmi munkavállalóra is.
Az alkalmi munkára irányuló munkaviszonyban a napi munkaidő - munkaidőkeret vagy elszámolási időszak hiányában is - beosztható egyenlőtlenül [Mt. 203. § (3) bek.], de ilyen esetben is figyelemmel kell lenni arra, hogy a munkáltató csak a munkaszerződés szerinti munkaidőt oszthatja be rendes munkaidőként. Az azt meghaladó mérték rendkívüli munkaidő lesz. Mivel az alkalmi munkára megkötött munkaszerződés legfeljebb 5 egymást követő napra szóló határozott idejű lehet [Efotv. 2. § 3. a) pont], ezért általános teljes munkaidő esetén 40 óra munkaidőt oszthat be a munkáltató.

A kérdésre a válasz: önmagában a napi 8 órát meghaladó munkaidő egy nap nem jelent rendkívüli munkavégzést (túlórát), de ha általános teljes munkaidőben a napi átlag 8 órát meghaladja az összes teljesített munkaidő, az már rendkívüli munkaidőnek tekintendő [Mt. 107. § a) pont].
Ezekre a többletórákra jár a rendkívüli munkavégzés 50%-os pótléka [Mt. 143. § (2) bek. a) pont]. Önmagában a 6 és 18 óra közti munkavégzéséért 50%-os pótlék nem jár. A 22 és 6 óra között teljesített munkavégzésre ugyanakkor a munkavállalót - ha műszakpótlékra nem jogosult - a 15%-os éjszakai pótlék [(Mt. 89. §, 142. §] megilleti, mivel a törvény ennek alkalmazását nem zárja ki az alkalmi munkavállalók esetében (Mt. 203. §).

 

 


Főoldal